Sluiten Close
Sluiten Close

Next Tech Food Factories start netwerk testlocaties

living labs next tech food factories medewerker bij display

living labs next tech food factories medewerker bij display

Geschreven door Next Tech Food Factories

16 september 2024
living labs next tech food factories medewerker bij display

living labs next tech food factories medewerker bij display

Geschreven door Next Tech Food Factories

16 september 2024

Zien is geloven - Next Tech Food Factories is samen met partners gestart met een netwerk van testlocaties voor innovaties in de voedselverwerking

Next Tech Food Factories, het foodtech programmabureau van AgriFood Capital en Brainport Development, zet samen met partners en bedrijven een netwerk op van testlocaties binnen en buiten Brabant. Hier kunnen voedselverwerkers, machinebouwers en high tech leveranciers hun technologische innovaties voor de voedselverwerkende industrie testen en valideren.

 

Food Automation Testlocaties

Onder de naam Food Automation Testlocaties kunnen bedrijven hier technologieën, variërend van robotica en cameratechnologie tot digital twins, testen. De focus ligt niet alleen op de technische haalbaarheid, maar ook op de juridische, organisatorische, financiële en sociale aspecten die de impact van innovaties bepalen. Dit betekent dat bedrijven de mogelijkheid hebben om nieuwe technologieën in een gecontroleerde omgeving te testen, zonder directe risico’s voor hun reguliere productie.

Vanuit Next Tech Food Factories krijgen deze bedrijven bovendien aanvullende ondersteuning. Denk aan ondersteuning door een (technisch) operator of onafhankelijk advies van een expert.

 

Meten van het droogproces van lokale thee met near-infrared spectrale camera technologie

Wouter Eckelmans van LocalTea deelt zijn ervaring “Als onderdeel van het project NXTGEN HIGHTECH wil LocalTea, samen met VanWeesWaalwijk en Wageningen University, een volledig gecontroleerd productieproces voor onze Nederlandse thee ontwikkelen. Een belangrijkste stap hierin is het droogproces van de theebladeren. Momenteel testen we een nieuwe near-infrared spectrale sensor van het bedrijf MantiSpectra om te kijken of we het proces van drogen beter en sneller kunnen monitoren ten opzichte van traditionele meetmethodes. Bij succes zal deze test essentieel zijn voor het bereiken van een volledig gecontroleerd productieproces. Daarnaast hopen we met deze test ook andere bedrijven te inspireren tot het gebruik van dit type sensoren in hun productieproces.”

Bram de Vrught, Anke van den Heuvel en Mireille Gijsberts leggen uit: “Innovatie brengt vaak veel onzekerheid met zich mee. Hierdoor zijn veel bedrijven terughoudend om hier concrete stappen in te zetten. Dit initiatief biedt de faciliteiten en de expertise aan bedrijven die actief zijn in de food om de eerste concrete stappen in innovatie te zetten en daarmee een stuk onzekerheid en risico weg te nemen. Daarnaast biedt dit initiatief de mogelijkheid om vroegtijdig haalbaarheid te testen van nieuwe innovaties relevant voor de sector.”

 

Dit initiatief biedt de faciliteiten en de expertise aan bedrijven die actief zijn in de food om de eerste concrete stappen in innovatie te zetten en daarmee een stuk onzekerheid en risico weg te nemen.

living labs mantispectra

living labs mantispectra

Waarvoor kan je terecht?

De testlocaties van het Food Automation Testnetwerk hebben verschillende specialisaties:

  • Food Automation Testlocatie at Food Tech Brainport powered by Bodec
    Focus op Automatisering & Robotisering in een foodgrade productieomgeving

  • Food Automation Testlocatie at QING
    Focus op Sensing, Vision AI & Robotics

  • Food Automation Testlocatie at Fruit Tech Campus
    Focus op Data & Dataficering en Sorteren & Verpakken

QING robot gember

QING robot gember

Aan de slag en gaandeweg leren

“Het Food Automation Testlocatienetwerk is ontstaan vanuit de behoefte van bedrijven om technologische innovaties te kunnen testen in een semipraktijkomgeving. Van het testen van nieuwe sensoren in uiteenlopende omgevingen tot nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bin picking en AI, we willen bedrijven de ruimte bieden om hun ideeën in de praktijk te brengen.”, vertelt Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories.  “We zijn dit jaar gestart vanuit het Nationaal Groeifondsprogramma NXTGEN Hightech en streven ernaar om de mogelijkheden van het netwerk uit te breiden en te verbeteren. Om hierbij te leren van testlocaties en netwerken in binnen- en buitenland, van België tot aan Finland, zijn we recent gestart met een nieuw project genaamd SIXFOLD.

Ons doel is om zoveel mogelijk organisaties actief in de Food Processing Industrie te helpen bij het testen van hun innovaties en hun kansen op de markt te vergroten.”

Ons doel is om zoveel mogelijk organisaties actief in de Food Processing Industrie te helpen bij het testen van hun innovaties en hun kansen op de markt te vergroten

Lisanne van Oosterhoud, Programmamanager Next Tech Food Factories

Meer weten of testen?


Ben je benieuwd naar de testlocaties en de lopende activiteiten? Heb je een innovatief idee dat jouw bedrijf én de voedselverwerkende sector verder kan helpen en wil je deze innovatie testen? Of herkent jouw bedrijf zich in de testen die staan benoemd in dit artikel en wil je aansluiten? Neem contact op met Dirk van Ledden.

De testlocaties worden mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Groeifondsprogramma NXTGEN Hightech.