Sluiten Close
Sluiten Close

SIXFOLD versnelt de ontwikkeling van Living Labs

groepsfoto SIXFOLD kickoff

Kickoff van het project SIXFOLD op 1 september 2024

Geschreven door Next Tech Food Factories

12 september 2024
groepsfoto SIXFOLD kickoff

Kickoff van het project SIXFOLD op 1 september 2024

Geschreven door Next Tech Food Factories

12 september 2024

Living labs spelen een sleutelrol in het succes van innovatieprocessen. Europese voedselverwerkers, technologieaanbieders, regelgevende instanties en clusterorganisaties hebben hun krachten gebundeld om een sterk netwerk van geavanceerde 'deep tech living labs' op te bouwen. Nederland wordt in dit nieuwe Europese initiatief vertegenwoordigd door AgriFood Capital

 

Praktijkomgeving als testlocatie

SIXFOLD, wat staat voor Stimulating Innovation eXperiments in Food prOcessing Live Demonstrators, richt zich op het creëren van ideale voorwaarden voor living labs en het versterken van het Europese netwerk. Binnen de living labs van het SIXFOLD-netwerk krijgen voedselverwerkers en hightech leveranciers de mogelijkheid om innovatieve technologieën te testen in realistische omgevingen, zoals robots, cobots en kunstmatige intelligentie. Het doel van SIXFOLD is om met deze aanpak de transitie naar toekomstige voedselketens te versnellen. 

 

Voordelen van Living Labs

  • Inbreng van eindgebruikers: Living labs betrekken eindgebruikers direct bij het ontwikkelingsproces, waardoor producten beter aansluiten op de markt en innovaties succesvoller worden. 
  • Testen in realistische omgevingen: Innovaties worden in realistische situaties getest, waardoor problemen snel worden geïdentificeerd en oplossingen sneller geoptimaliseerd kunnen worden. Dit verkort de ontwikkelingscyclus en vermindert risico's. 
  • Samenwerking tussen stakeholders: Living labs brengen bedrijven, overheden, onderzoeksinstellingen en burgers samen, wat leidt tot kennisdeling, synergie en een sterker innovatie-ecosysteem. 
  • Versnelde acceptatie en opschaling: Innovaties die in living labs zijn getest, hebben een grotere kans op acceptatie en kunnen sneller worden opgeschaald. 

 

SIXFOLD: onderdeel van Next Tech Food Factories

Het SIXFOLD-project loopt tot eind 2026 en wordt uitgevoerd door AgriFood Capital, in samenwerking met Brainport Development onder de paraplu van Next Tech Food Factories. Simon Maas, projectleider bij Next Tech Food Factories, zegt: “SIXFOLD biedt voor ons een mooie kans om de ambitie die we met Living Labs hebben, in combinatie met de kennis die we het afgelopen jaar hebben opgebouwd, nu echt in de praktijk te brengen. Daar betrekken we ook Living Labs uit ons netwerk bij. Dat is de kracht van Next Tech Food Factories én van Agrifood Capital: we bedenken niet alleen hoe het anders kan, maar we doen het ook vooral.”

SIXFOLD biedt voor ons een mooie kans om de ambitie die we met Living Labs hebben, in combinatie met de kennis die we het afgelopen jaar hebben opgebouwd, nu echt in de praktijk te brengen. Daar betrekken we ook Living Labs uit ons netwerk bij. Dat is de kracht van Next Tech Food Factories én van Agrifood Capital: we bedenken niet alleen hoe het anders kan, maar we doen het ook vooral.

Simon Maas, Projectleider Next Tech Food Factories