Aankomend evenement

MedTech Hub TechTalk - Medical Device Regulation (MDR)

  • Gezondheid
  • Technologie
  • Samenwerken
  • Startups
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close

Technologische innovatie op Food Tech Event 2024

Geschreven door Next Tech Food Factories

17 mei 2024

Geschreven door Next Tech Food Factories

17 mei 2024

"Technologie voor de voedselverwerkende industrie is wel degelijk sexy, maar onbekend maakt onbemind. Laten we weer trots zijn op deze sector, samenwerken waar mogelijk en nodig, én onszelf blijven afvragen welke uitdagingen we hopen op te lossen op korte en lange termijn.” Dit zei Lisanne van Oosterhoud, programmamanager van Next Tech Food Factories, op het Food Tech Event 2024.

Zo'n 2.000 professionals uit de wereld van machinebouw, hightech en voedselverwerking hadden zich dit jaar aangemeld voor dit terugkerende tweedaagse event. In de Brabanthallen in Den Bosch was het hele Next Tech Food Factories team aanwezig om voedselverwerkers, hightech leveranciers en machinebouwers te helpen met innovatievraagstukken op het snijvlak van food en tech.

Ervaringen

Bij interessante en goedbezochte sessies over financiering, innovatiemakelaars en met experts uit de sector hebben we inspirerende gesprekken gevoerd over digitalisering en automatisering in de voedingsindustrie. Simon Maas, internationaal projectleider bij Next Tech Food Factories: "Innoveren in de praktijk is een combinatie van goede ideeën, de slimste technologieën en handig gebruik maken van beschikbare hulp. Een kop koffie bij Next Tech Food Factories is altijd een goede start!"

Veel ondernemers, partners uit de regio en daarbuiten wisten onze stand dan ook te vinden. Van uitdagingen met grippers tot het automatiseren van verpakkingsprocessen, alle vragen waren welkom. Business developers Monique Sonnemans en Dirk van Ledden: “Veel gesprekken leren maar weer dat dat digitalisering niet langer een optie is, maar een noodzaak voor de voedselverwerkende sector om mee te blijven tellen. Van het optimaliseren van productieprocessen tot het realiseren van voedselveiligheid, traceerbaarheid en efficiëntie: digitalisering belooft de redding van de voedingsindustrie. De komende tijd gaan we met meerdere opgehaalde cases aan de slag.”

Aandachtspunten voor innovatie in voedselverwerking

Belangrijke aandachtspunten voor technologische innovatie in voedselverwerking die we meenemen:
💡 Innovatie begint bij het stellen van de juiste vragen; wat is de uitdaging die je als bedrijf hoopt op te lossen met technologie?
💡 Keep it simple of functioneel: vaak zijn simpele oplossingen minstens zo effectief en veel makkelijker als eerste stap om te implementeren.
💡 Het boeien en binden van (nieuw) personeel is een grote opgave: hoe laten we zien dat voedselverwerking een sexy sector is?
💡 De tijd van gescheiden klant-leverancier relaties is niet meer; samenwerken is spannend maar essentieel. Start met laaghangend fruit op pre-competetieve thema's om vertrouwen op te bouwen.

Kortom, een goed evenement om het netwerk te zien en met elkaar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te verkennen.

Heb jij ook een digitale uitdaging?

Heb jij als voedselverwerker ook een digitale uitdaging? Neem dan contact op met onze business developers Monique Sonnemans (m.sonnemans@brainportdevelopment.nl) of Dirk van Ledden (d.vanledden@brainportdevelopment.nl). Zij gaan graag met je in gesprek.

Met dank aan AgriFood Capital, Brainport Development, NXTGEN Hightech en Vakblad Voedingsindustrie.