Sluiten Close
Sluiten Close

Kansen in nieuwe regelgeving en verdienmodellen voor de voedselverwerking in een 'warrige wereld'

Tijdens het jaarevent van Holland High Tech bestempelde Jan Jonker, gespecialiseerd in duurzaam ondernemerschap en het ontwikkelen van duurzame en circulaire business modelling, de huidige tijd als een ‘warrige wereld’. Er zijn zoveel crisissen tegelijk dat we door de bomen het bos niet meer zien.

Geschreven door Next Tech Food Factories

10 juli 2024

Tijdens het jaarevent van Holland High Tech bestempelde Jan Jonker, gespecialiseerd in duurzaam ondernemerschap en het ontwikkelen van duurzame en circulaire business modelling, de huidige tijd als een ‘warrige wereld’. Er zijn zoveel crisissen tegelijk dat we door de bomen het bos niet meer zien.

Geschreven door Next Tech Food Factories

10 juli 2024

In zijn keynote over de circulaire economie benadrukte Jonker de impact van nieuwe regelgeving, zoals de CSRD (Corporate Sustainable Reporting Directive), SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) en het Digitaal Product Paspoort. Deze regelingen helpen ons te komen tot nieuwe business modellen, als we daarvoor openstaan.

Nieuwe regelgeving

Een nieuwe regeling waar nog minder aandacht voor is, maar die alleen maar meer impact zal maken, is ETS-2. ETS-2 (European Trading Scheme) is een emissiehandelssysteem voor CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving, transport en overige sectoren. Het systeem richt zich op de CO2-emissies van brandstoffen geleverd aan deze sectoren, en treedt per 1 januari 2025 in werking met volledige implementatie vanaf 2028. Dit zal bedrijven aansporen om te investeren in duurzame technologieën en efficiëntere processen om hun CO2-uitstoot te verminderen en zo hun business model te versterken.

Het Financieel Dagblad publiceerde begin dit jaar een artikel over hoe onder andere Albert Heijn en Heineken bezig zijn met de implementatie van CSRD in hun bedrijfsvoering. Zij benadrukten dat het automatisch verzamelen van data, op het eerste oog tijd en geld kost, maar eveneens noodzakelijk is om toekomstbestendig te ondernemen.

Belangrijke vragen die hierbij naar voren komen zijn:

  • 'Welke data moet ik verzamelen en leveren aan mijn klant of leverancier?'
  • 'Welke gegevens zijn voor mijn type bedrijf relevant om te verzamelen?'
  • en 'Hoe kom ik aan die data?'

Met name kleinere bedrijven zijn zich vaak nog niet bewust van deze ontwikkelingen, aangezien zij niet de capaciteit en expertise in huis hebben. Terwijl effectief dataverzameling niet alleen de operationele efficiëntie kan verbeteren, maar ook een kostenbesparing en vermindering op milieu-impact betekent. Betere data-uitwisseling binnen het voedselsysteem kan daarnaast de klantvraag verduidelijken en voedselverspilling verminderen.

Nieuwe verdienmodellen door samenwerking

Kijkend naar de aankomende regelingen, geeft dit zicht op nieuwe potentiële verdienmodellen voor zowel grote bedrijven als MKB. Om dit te bereiken is samenwerking in de voedselverwerkende keten en implementatie van innovaties door meerdere bedrijven samen vereist.

Eerder gisteren dan morgen moeten we bijvoorbeeld inspelen op goede data-interoperabiliteit. Wat refereert naar de mogelijkheid van systemen, partijen, of individuen om met elkaar samen te werken, te communiceren en informatie uit te wisselen.

Wanneer we ons nu voorbereiden op de mogelijkheid dat data vrijelijk kan stromen tussen systemen en organisaties, dan zal dit alle potentiële samenwerkingen voor de toekomst vereenvoudigen. Hiervoor is dezelfde taal een minimale vereiste.Denk aan de blauwe map dankzij het ontstaan van Philips, waardoor maakbedrijven in regio Eindhoven dezelfde taal hebben als het gaat om machineonderdelen.

Next Tech Food Factories (NTFF) heeft een faciliterende rol voor het ecosysteem van de voedselverwerkende industrie. Kijkend naar bovenstaande uitdagingen en kansen zien wij onze rol in het samenbrengen van individuele uitdagingen tot vraagstukken voor de sector en keten. Als onafhankelijk partij brengen wij de juiste partijen bij elkaar aan tafel, om zo deze collectieve vraagstukken doelgericht aan te pakken.

Durf ook jij je kop boven het maaiveld uit te steken?

Vanuit Next Tech Food Factories helpen wij je graag de eerste of volgende stap in de digitalisering en verduurzaming van je bedrijf te zetten.

Zo kun je een eerste scan aanvragen, waarbij een datacoach jou als voedselverwerker helpt bepalen welke digitaliseringsstap je nu al kan zetten.

Of wil je meewerken aan data-interoperabiliteit in de sector? En concreet aan de slag met het implementeren van nieuwe technologieën in jouw voedselverwerkend bedrijf? Testen en validaties worden gefaciliteerd om jouw specifieke bedrijfsvraagstuk aan te pakken en dit tegelijkertijd te vertalen naar bredere kennisvragen voor de sector.

Samen kunnen we de toekomst van de voedselverwerkende sector vormgeven door digitalisering en verduurzaming te omarmen. Neem vandaag nog de eerste stap naar een efficiëntere en duurzamere bedrijfsvoering.